Metin ve Kemal Kahraman Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı bir dağ köyünde dünyaya geldi. Babalarının Devlet Demiryolları’nda çalışmış olmasından dolayı, çocukluklarının ilk yıllarını Erzincan’da geçirdiler, ancak daha sonraları ise yazları Dersim’de köyde, kışları Erzincan’da olmak üzere iki ayrı yerde yaşamlarını sürdürdüler. Bu, onlara iki ayrı kültüre de tanıklık etme imkânı sağladı. Bu yüzden Erzincan’daki Türkçeyi de, Dersim’de konuşulan Zazacayı da kendi dilleri saydılar ve ortaya koydukları ürünlerde bu iki dili de kullandılar. İlk, orta ve lise eğitimlerini Erzincan’da tamamladılar.
Kemal Kahraman 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. Ancak 1984 yılında bu okulu bırakarak, Ankara’da ODTÜ Felsefe Bölümü’ne başladı. Metin Kahraman ise 1984 yılında Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümü’ne girdi. 1985 yılında bu okulda okuyan birkaç arkadaşıyla birlikte Grup Yorum’u kuranların arasında yer aldı. Aynı yıllarda Kemal de Ankara’da çeşitli amatör müzik gruplarında yer aldı.
Grup Yorum’dan ayrıldıktan sonra, 1991 yılında İstanbul’da tekrar bir araya gelen Kahraman kardeşler, 1993’te iki yıllık çalışmalarının ürünü olan ilk albümlerini gerçekleştirdiler.
Daha sonra Kemal Kahraman eğitim amacıyla Almanya‘ya yerleşti. Metin Kahraman’ın da zaman zaman Almanya’ya gitmesiyle müzik çalışmalarını birlikte sürdürdüler. Kahraman kardeşler büyük beğeni toplayan çalışmalarını profesyonel albümlerle farklı zaman dilimlerinde dinleyicilerle buluşturdular ve çalışmalarına devam etmektedirler.
1990 yılından itibaren Dersim ve Erzincan yörelerinde derleme çalışmaları da yapan Metin-Kemal Kahraman, bölgenin tarihi, sözlü edebiyatı, inançları, günlük yaşamı, gelenekleri, müziği gibi çeşitli konularda araştırmalar yaptılar ve bu doğrultuda belgesel albümler hazırladılar.
Sözleri ve besteleri kendilerine ait olan eserler, başka müzisyenler tarafından da seslendirildi. Her iki sanatçı da saz, cura ve gitar çalmaktadır. Metin-Kemal Kahraman, Zazaca’yı kullanarak, müzikte bu alanda nitelikli ve öncü çalışmalar yaptılar. Onların çalışmalarından sonra, Zazacanın kullanıldığı albümlerin sayısında bir artış oldu. Onlardan önce çoğunlukla Kurmanci lehçesiyle ortaya konulan eserler ulaştırılıyordu dinleyicilere.
Metin-Kemal Kahraman, sadece Zazaca’yı kullanmadılar müziklerinde. İçinde bulundukları dünyayı algılayış şekillerini, duygularını ve düşüncelerini, Türkçe’deki özgün örneklerle yansıtma başarısına da ulaştılar. Sanatçıların başarısında şarkıların sözlerini de, kendilerinin yazmasının rolünü unutmamak gerekiyor. İkilinin ilk albümleri “Deniz Koydum Adını”, ikinci albümleri, “Renklerde Yaşamak”, üçüncü albümleri “Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor”, sonra “Ferfecir”. 2009 Ekim ayında ise son albümleri “Şahmaran”ı dinleyebileceğiz.