Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaEdebiyatKuramFarkında mısınız? Bu topraklarda yetişmiş Nobel ödüllü bir yazar var

Farkında mısınız? Bu topraklarda yetişmiş Nobel ödüllü bir yazar var

Orhan Pamuk Akilli olsun! Bu cümle bir itin ağzından salyalarla akıyordu televizyon ekranlarından,üstelik ayakkabısının altı delik bir aydının, Hrant Dink’in hayatına son veren bir çetenin tetikçilerinden biri tarafından söyleniyordu.Belli ki söylediği şeylerin prim yaptığı düşüncesinde.Belli ki korku saldığını düşünüyor.Belli ki Orhan Pamuk yazmasın ,konuşmasın istiyor.Hayatında eline kalem almamış,sevdiklerine bile bir mektup yazmamış yada yazamamış olan bu it çetesinin umutlarına inat Orhan Pamuk yazıyor ve tarih’deki yerini sağlamlaştırıyor.Financial Times, Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un son kitabı ‘Masumiyet Müzesi’ni, dünya edebiyatının önemli klasiklerine benzetti.

Financial Times gazetesi Orhan Pamuk’un son romanı Masumiyet Müzesi’nin James Joyce’nin efsanevi kitabı Ulysses’teki Dublin gibi ele aldığını belirterek, “Pamuk, romantik aşka dair Lolita, Madam Bovary ve Anna Karenina’nın oluşturduğu topluluğa yakışan bir eser yaratmıştır” ifadesini kullandı.
Financial Times’ta Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi adlı kitabını tanıtan bir değerlendirme yazısı yer aldı. 1975 yılında başlayan Masumiyet Müzesi’nin Türkiye’de kadın-erkek ilişkilerinde geleneksel davranışların çözüldüğü ancak bekaretin önemini korumaya devam ettiği belirli bir dönemi yansıttığı belirtilen değerlendirmede, “Dublin Joyce için ne idiyse İstanbul da Pamuk için odur. Roman kahramanı Kemal’in bu metropolde caddeler boyunca gezintileri, değişik merkezlerin karakterleri olarak kesin bir şekilde tanımlanmıştır: Nişantaşı’ndaki büyük aile apartman blokları, Tarabya’da deniz kıyısındaki balık restoranları, Beşiktaş’taki gece yarısı çorbacıları ve genelevler, Galata Köprüsü’nde uskumru için ağ sallayan balıkçılar ve Anadoluhisarı’nda harap Osmanlı yalıları. Her şeyden önce de Pamuk Boğaz’ın değişmeyen duygusunu ve tankerler, mavnalar ve Sovyet savaş gemilerinden oluşan sonsuz trafiğini, onların minarelerden yükselen namaz çağrılarına karışan düdüklerini sihirli bir şekilde anımsatıyor” denildi.
Romanın özel bir müze giriş bileti içerdiğini hatırlatan Financial Times, Pamuk’un roman kahramanı Kemal için bir “Masumiyet Müzesi” kurma ve burada kendisi için anlamlı olan eşyaları sergileme düşüncesinden söz ederken, müzenin yeni yılla birlikte açılmasının beklendiğini bildirdi. Financial Times’ın kitap değerlendirmesinde, “Pamuk roman kahramanı Kemal’in büyük ve trajik tutkusuyla ilgili gözleminde, romantik aşka dair Lolita, Madam Bovary ve Anna Karenina’nın oluşturduğu topluluğa yakışan bir eser yaratmıştır” övgüsü yapıldı

Farkında mısınız? Bu topraklarda yetişmiş nobel ödüllü bir yazar var…

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments