Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Perşembe, Ekim 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaŞair ve ŞiirFettah KÖLELİFettah KÖLELİ Biyografisi

Fettah KÖLELİ Biyografisi

1968 yılında Adana’da doğan Fettah Köleli, yaşayan günümüz Türk şairlerindendir.İlk, orta ve lise eğitimini Kozan’da tamamladı. Bir yıl Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakultesi’ne devam ettikten sonra sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde felsefe okudu. Siyasi rejim tarafından üniversite eğitimi sık sık kesintiye uğratıldı. Nihayet 2001 yılında Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu.

1988-1995 yılları arasında üniversite gençliğinin askeri cuntaya karşı yürüttüğü devrim ve demokrasi mücadelesinin gençlik önderlerinden olan Köleli , pek çok kuşakdaşı gibi defalarca gözaltına alındı, hücrelerde kaldı, o dönemin nam-ı diğer cunta mahkemeleri olam DGM’lerde yargılandı. 2000’li yıllarda Türkiye aydın ve sanatçılarının mücadelesinde önemli bir yeri olan, ” F Tipi Cezaevlerine Karşı Aydın ve Sanatçı Girişimi” nin kurucuları arasında yer aldı. “19 Aralık Operasyonu” sonrası, ülkenin önde gelen sosyalist aydın ve sanatçılarıyla birlikte, “yardım ve yataklık” suçlamasıyla bir kez daha DGM’de yargılanıp beraat etti.

İlk şiiri ilkokul dördüncü sınıftayken Milliyet Çocuk Dergisi’nde yayımlandı. Yeni Şiir, Sanat Rehberi, İnsancıl, Damar, Kavram Karmaşa, Edebiyat ve Eleştiri, Kum, Bireylikler, Deliler Teknesi, Kurgu, Amonos Yazıları, İmgelem, BH Sanat, Yeniyazı, Har, Sanat Eylemi gibi belli başlı pek çok sanat edebiyat dergisinde şiirleri yayımlandı. Kar-Ya ( Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi )’nın yayımladığı “Sanat Eylemi” Dergisi’nin yayın kurulu üyeliği ve genel yayın yönetmenliğini yaptı.1995’te “Kaybedecek Hiç Bir Şey Yok Artık”,1998’de “Sustuğum Yerleri İşaretle” , 2005’te “İflah Olmaz Ruhlar Reyonu” ve 2012’de ” Rüzgar Ne Söyler Bir Münzeviye”adlı şiir kitapları yayımlandı.

Poetikasını “Radikal Ütopizm” diye adlandırdı. Kendini ve şiirini sanat dünyası içinde “dış kulvardaki atlı” olarak tanımladı. Hiçbir şiir yarışmasına katılmadı. Sözde büyük hiçbir sanat edebiyat dergisine şiir göndermedi. Sanat edebiyat dünyasındaki usta çırak ve kafakol ilişkilerinden uzak durdu. İşçi sınıfının küresel yenilgisinden sonra inzivaya çekildi. 20.yy’ın sonlarında ve 21.yy’ın başlarında şiir yazan pek çok yaşıtı gibi, önceki toplumcu kuşaklardan farklı izlekler ve arayışlar içinde göründü. Evrenin ruhunun birliği ve insanın evrensel trajedisi onun şiirlerinde başat öğe oldu hep.

Neslihan Köleli ile evli ve harika çocuk Kayra Roza’nın babasıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments