Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Çarşamba, Ekim 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaŞair ve ŞiirYılmaz ODABAŞIYılmaz ODABAŞI Biyografisi

Yılmaz ODABAŞI Biyografisi

Yılmaz Odabaşı, 1961 yilinda Diyarbakir’da dogdu. Ilkögretimini Diyarbakir Erdil, Ankara, Kayseri ve Gaziantep’te, ortaögretimini de Diyarbakir’da Diyarbakir Lisesi’nde tamamladi. Sonraki yillarda önce “siyasal” nedenlerle, sonra da düsünce suçlari kapsaminda bir çok kez yargilandi. Tabela ressamligi, otobüs sirketinde yazihane katipligi, ilaç firmalarinda tibbi mümessillik ve kitapçilik yapti. 1985-93 yillari arasinda Diyarbakir’da 8 yil gazetecilik yapti.

Bu dönemi anlatan “Güneydoguda Gazeteci Olmak” adinda bir kitabi da vardir. 1993 yilinda siyasi baskilar nedeniyle Ankara’ya yerlesti. ‘81’den bugüne Yeni Olgu, Olusum, Edebiyat 81, Yamaç, Yarin, Nitelik, Dönem Sanat Rehberi, Gökyüzü, Yugoslavya’da yayinlanan Tan ve Birlik Gazeteleri ile Çevren dergisi, Yeni Düsün, Broy, Parantez, Çagdas Türk Dili, Temmuz, Cumhuriyet Dergi, Yazili Günler, Yeni Yaprak, Varlik, Kedi Siir, Insan, Evrensel Kültür, Iblis, Sairin Atölyesi, Gösteri, Edebiyat ve Elestiri, Izlek ve Yine Hist Gibi dergilerde siirleri ve siir konulu yazilari yer aldi. Bir kitabi Almanya’nin Köln sehrinde, bir kitabi da Irak’in Dohuk kentinde yayinlandi.

Bir çok siiri degisik dillere çevrildi. 1987 yilinda Temmuz dergisinin okur oylariyla düzenledigi yarismada birincilik ödülünü aldi ve yilin en begenilen sairi seçildi. 1989 Tayad Siir yarismasinda ikincilik, 1990 Cahit Sitki Taranci siir ödülü, 1992 Petrol-Is Sendikasi IV. siir yarismasinda ikincilik ödülleri aldi. Bir çok siiri Grup Kizilirmak, Grup Yorum, Danimarka’nin ünlü müzik toplulugu Sawage Rose ve Onur Akin tarafindan bestelendi ve siirleriyle birçok kasete ad verdi. Ilk siir kitabi 1985 yilinda yayimlanan Odabasi’nin bugüne dek 9 siir kitabi yayinlandi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments