Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Pazartesi, Aralık 23, 2024
No menu items!

ALEGORİ

Alegori, Yerine, bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek, örneğin adalet düşüncesinin gözü bağlı ve elinde terazi bulunan bir kadınla(Themis) anlatılması gibi.

Kutadgu Bilig (Yusuf Has Hacib) Türk yazınındaki alegorik yapıtlardandır. “Adalet”, “Saadet”, “Devlet” ve “Akıl” iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi “yerine”dir. Daha çok fabl’larda görülür.

Alegori (Fr.allégorie) Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme: §  Dünya, aşkın hiçliğin bir alegorisidir.  -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 146. §  Aslında Beyaz Hala nın büyük dedesiyle ilgili sözlerinin bir alegori olup olmadığı konusunda meraktan çatlamak üzereydi ama kendisine evini, şimdi de özel arşivini açan bu inatçı, zor ama zeki ve artık adil olduğunu anladığı yaşlı kadının sezgilerine güvenmek zorundaydı.  -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 172. §  Görünen dünyadan görünmeyen dünyaya geçeceksiniz Kafka nın hikâyeleri birer alegoridir.  -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 277. Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü (www.tdk.gov.tr)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments