Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Çarşamba, Ekim 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaErkan Küçük (Makale)Vakit tahrik Vakti; Erkan Küçük

Vakit tahrik Vakti; Erkan Küçük

Vakit gazetesinde  “ Ahlaksız oyun’dan tahrik dolu mesajlar” başlığıyla yer alan habere göre  Kumbaracı 50’de sahnelenecek olan “Yala ama yutma” adlı oyun melekleri uygunsuz bir durumda gösterdiği için halkın dini duygularını incitiyormuş.  Oyun yazarının adının bile yanlış yazıldığı bu eleştirinin!  provokatörlüğüyle nam salmış bir gazetede yer almasının art niyetten uzak olduğunu söylemek mümkün değil. Gazete, linç güruhunun akıncısı göreviyle, vurulacak olanı işaret etmekten hicap duymuyor. Her zamanki ideolojik fütursuzluğuyla sivil alanda cihadını sürdürüyor.

Gazetede ki habere göre  “Beyoğlu’nda önümüzdeki günlerde sözde ‘Sanat için sanat’ anlayışı adına ahlaksız bir tiyatro sergilenecek. ‘Kumbaracı 50′ tiyatrosu tarafından sergilenecek ahlaksız oyunda bir meleğin kendini porno film setinde insan olarak bulması konu edilecek”  denilerek  ardından “Yala ama yutma’ isimli oyunun sahnelenmeden kaldırılması gerektiği “  ifade ediliyor.

Oyunu ahlaksızlıkla suçlarken, kendi yaptıklarının hangi ahlak kurallarına uyduğunu şahsen merak ediyorum. Umarım Vakit’in bu çağrısına uyup da ellerine sopa, bıçak vb. alıp tiyatro basmaya yola çıkan densizler olmaz. Faşizan iklimlerde toprağın, kutsanan değerler için kanla sulanması vaka-i  adiyeden sayılır. Şiddet sıradanlaşır.  Eline satırı alıp Allah Allah nidalarıyla insanların üzerine saldırmak, beyaz  beresini takıp cinayet işlemek birilerinin gözünde kahramanlık olarak görülür.

Demokrasi güçlerinin böyle zamanlarda tetikte olması ve sesini yükseltmesi gerekiyor. Faşizmin her türlü biçiminin kınanması ve büyümemesi için  önüne set çekilmesi özgürlüklerin genişleyebilmesi  için zorunludur.

Aynı şekilde sanat çevresinin de şiddetin ancak kendilerine dokunduğu zaman sesinin çıkmasını etikten ve  sanatçı sorumluluğundan uzak bir davranış olarak görüyorum. Defalarca gerçekleşen linçlere, saldırılara karşı yeterli duyarlığı göstermemelerinin bir sonucudur bu yaşanan.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments