Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Pazar, Aralık 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaMüzikMüzik GruplarıSenfonik ve gotik rock'ın Türkiye'deki en büyük temsilcisi | ALMORA ve şarkıları

Senfonik ve gotik rock’ın Türkiye’deki en büyük temsilcisi | ALMORA ve şarkıları

Almôra, 2001 yılında Soner Canözer projesi olarak hayata geçti.2002 yılında yayımlanan “Standing Still & Cyrano” E.P.si ve yine aynı yıl içerisinde yayımlanan debut albümü “Gates of Time” ile Almôra büyük bir başarı yakaladı. Basın ve radyolar tarafından da ilgi gören bu albüm, bazı gazete ve dergilerde 2002 yılının en iyi 10 albümü arasında gösterildi. Almôra, aynı yıl içerisinde Kemancı Zine dergisinin okuyucu oyları ile belirlenen “Yılın Yeni Topluluğu” ödülüne layık görüldü. Bazı yabancı dergilerde de olumlu kritikler alan bu albüm, özellikle Ürdün’de o yılın en çok ilgi gören yabancı rock albümleri arasında yer aldı.

Takip eden yıl, ikinci albüm “Kalihora’s Song” raflardaki yerini aldı. Almôra’nın ilk albümündeki başarısını perçinleyen bu albüm, özellikle yurt dışındaki birçok basın organından olumlu kritikler aldı.

2004 yılı sonbaharında çıkan 3. albümü “Shehrâzad” ile yurt dışındaki başarısını arttıran Almôra, bu albümün Japonya’da yayımlanmasının ardından uluslararası platformdaki yerini de sağlamlaştırmış oldu. Shehrâzad albümünün Japonya’da gördüğü ilgi üzerine, bu albümde bulunan Soner Canözer imzalı iki şarkı, ülkenin efsanevi müzikal topluluğu “Takarazuka” tarafından “Revue of Dreams” müzikalinde Ritchie Blackmore, Ronnie James Dio, Chris Impelliteri gibi ünlü müzisyenlerin eserleri ile birlikte Japonca olarak seslendirildi. Ayrıca bu albümden Avrupa’nın en prestijli rock müzik dergilerinden biri olan Alman RockHard’da övgü ile bahsedildi ve Almôra bir müzik ve kültür elçisi olarak nitelendirildi.



Almora & Hakan Aysev – 1945

2006 yılı başlarına gelindiğinde ise, Almôra’nın, 4. stüdyo albümü ve diskografisindeki 5. yapıtı olan “1945” yayımlandı.

Masteringi New York Masterdisk stüdyolarında yapılan Almôra’nın bu yeni albümündeki iki şarkı dünyaca ünlü Türk Tenor Hakan Aysev tarafından seslendirildi. Türk Rock Müziğinde bir ilk niteliğinde olan Rock- Opera tarzındaki bu çalışmalar, basın ve dinleyiciden tam not aldı.

Prodüksiyon anlamında da önemli bir aşama kaydeden Almôra, “1945” albümüyle ulusal basında geniş yer buldu ve müzikalitesiyle kendisinden övgü ile bahsettirdi. Bunun yanında “1945” albümü Yüxexes Dergisi yazarları tarafından “2006 Yılının En İyi Albümü” ödülüne layık görüldü.

Almôra kariyerindeki başarılarını yurt dışında albümler yayımlayarak 2006 yılında da sürdürmeye devam etti. “Kalihora’s Song”, “Shehrâzad” ve “1945” albümleri 2006 yılı ortalarında Meksika’da yayımlanırken; “1945” albümü Temmuz ayında Japonya’da dinleyicinin beğenisine sunuldu.

“Shehrâzad” albümü ise başarılarına bir yenisini ekleyerek, Blue Jean dergisi ve Milliyet gazetesinde “Türk Rock Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 5 İngilizce Sözlü Rock Albümü” nden biri olarak gösterildi.

Almôra 2007 yazını en sevilen parçalarından biri olan Cehennem Geceleri için özel bir single ve video klip yayımlayarak geçirdi. Aynı yaz ilk albüm “Gates of Time” Meksika’da yayımlandı.

 



Hayko Cepkin & Almora – TILSIM

 

Almôra, 2008 yılı Mart ayında “Kıyamet Senfonisi” albümünü yayımlayarak Türk Rock Müziğinde yapılan İlk Türkçe Sözlü Gotik Rock albümüne imza attı. Müzikal zenginliği, epik ve şiirsel sözlerinin yanı sıra hikâyesiyle de göze çarpan bu albümde Soner Canözer birçok konuk müzisyen ile çalıştı. Türk Rock Müziğinin en önemli seslerinden biri olan Ogün Sanlısoy “İyiler Siyah Giyer” isimli şarkıyı güçlü yorumu ile seslendirirken, albümün yaylı çalgıları Şenyaylar Yaylı Çalgılar Topluluğu tarafından çalındı. Mastering ise bu konuda dünyaca ünlü projelere imza atmış olan Roger LIAN tarafından New York Masterdisk stüdyolarında gerçekleştirildi.

Kıyamet Senfonisi albümü piyasaya çıktığı ilk hafta içerisinde D&R mağazalarının popüler rock satış listelerinde Avril Lavigne, Tokio Hotel ve Nick Cave gibi dünyaca ünlü isimleri geçerek 1 numaraya kadar yükseldi. Haftalarca en çok satanlar listesinde en üst sıralarda yer aldı.

Almora, konserlerinde sunduğu başarılı performansı ve göz dolduran sahnesi ile dinleyicilerine masalsı bir atmosferde seslenerek her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Almôra bu tarihe kadar dünyaca ünlü birçok grupla çeşitli konser ve festivallerde aynı sahneyi paylaştı. Kaynak: http://www.almora.net/biyografi.htm

Albümleri

* Standing Still & Cyrano (Single 2002)
* Gates of Time (Albüm 2002)
* Kalihora’s Song (Albüm 2003)
* Shehrâzad (Albüm 2004)
* Shehrâzad Japan Edition (Albüm 2005)
* Takarazuka-Revue of Dreams Rock & Jazz Musical (Güneşin Ozanları & Fantasy) (DVD 2005)
* 1945 (Albüm 2006)
* Gates of Time Re-Master Edition (Albüm 2006)
* 1945 Japan Edition (Albüm 2006)
* Kalihora’s Song Mexico Edition (Albüm 2006)
* Shehrâzad Mexico Edition (Albüm 2006)
* 1945 Mexico Edition (Albüm 2006)
* Gates of Time / Mexico Edition (Albüm 2007)
* Cehennem Geceleri 2007 (Single 2007)
* Kıyamet Senfonisi (Albüm 2008)

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments