Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Pazar, Aralık 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaMüzikMüzik GruplarıRock müziği hareketli oryantal ritmlerle birleştiren bir grup | Baba Zula ve...

Rock müziği hareketli oryantal ritmlerle birleştiren bir grup | Baba Zula ve şarkıları

1996 yılında Levent Akman (vurmalı çalgılar, ritm makinaları, oyuncaklar), Murat Ertel (saz ve telli çalgılar, ses) ve Emre Onel (darbuka, sampler) tarafından İstanbul’da kuruldu. 2003 yılında gruptan ayrılan Emre Onel yerine Coşar Kamçı (darbuka) ve 2004 yılında canlı çizim tekniği ile Ceren Oykut Baba Zula’ya katıldı.

Geleneksel Türk müzik aletlerinin kullanımını elektronik öğelerle birleştiren grup, değişik bir tını yaratarak Türk Halk Müziği’ne yepyeni bir soluk getirmiştir. Halk müziğinin temel ayak ve usullerinden yararlanarak kendi melodi ve ritimlerini yaratıp kendi sözlerini yazan Baba Zula İstanbul şehir kültürü ile bu öğeleri harmanlayarak güncel bir tınıya ulaşmıştır. Çengi ve dansöz kültürüne özel önem veren Baba Zula’nn konserlerinde de en az bir dansçı yer almaktadır.

Müzikleri, modernleşen ilk ve tek Türk enstürmanı olan elektro saz’ın, kaşık ve darbuka ile birleşiminden oluşan Baba Zula, bu üç ayağın üzerine elektronik sesler, hayvan ve çevre seslerini de ekleyerek 21. yüzyıl İstanbul’undan dünyaya bakıyor.

İlk albüm ve konserlerinden itibaren müzisyen ve oyunculara konuk sanatçı olarak yer vermeyi benimseyen gruba Trakya’lı Selim Sesler (klarnet ustası), Kanada’lı Brenna Mccrimmon (Rumeli türkücüsü), Fahrettin Aykut (davulcu), Tuncel Kurtiz (sinema ve tiyatro sanatçısı), Ahmet Uğurlu (sinema ve tiyatro sanatçısı), San Fransisco’lu Ralph Carney (Tom Waits ve B-52’s’un saksofoncusu), Bill Macbeth (bas), Alexandre Hacke (Einstürzende Neubauten bascısı), Fred Frith (Henry Cow ve John Zorn’s Naked City) , Jaki Liebezeit (Can, Brian Eno davul) ve diva Semiha Berksoy (Türkiye’nin ilk bayan opera sanatçısı, ressam) gibi ünlü sanatçılar da katılmıştır.

Derviş Zaim’in, arabaları çalıp sonra tekrar yerlerine koyan ve daha sonra bir tavus kuşuna aşık olan araba hırsızının öyküsünü anlattığı ilk filmine yaptıkları özgün müziklerden oluşan “Tabutta Rövaşata” (Pozitif Müzik Yapım) adlı ilk albümlerini 1996 yılında kaydettiler. Film ile aynı adı taşıyan albümde, oyunculardan Ahmet Uğurlu, Tuncel Kurtiz ve Ayşen Aydemir’in seslerinin yer aldığı dört şarkı da bulunmaktadır.

Baba Zula, Antoine de Saint Exupery’nin “Küçük Prens”, Arnold Lobel’in “Kurbağa Öyküleri” ve Perihan Mağden’in “Mutfak Kazaları” isimli tiyatro oyuncuları için yaptığı müziklerin toplandığı “3 Oyundan 17 Müzik” (Doublemoon) adlı albümünü 1999 yılında çıkartmıştır. Bu albümde pek çok sanatçının yanında Ralph Carney, Brenna MacCrimmon ve Selim Sesler de konuk sanatçı olarak yer almıştır. 2001 yılında Ahmet Çadırcı’nin yönetmenliğini yaptığı seks filmleri gösteren bir sinemanın makinistinin eski bir porno yıldızına olan tutkusunun öyküsünü anlatan “Renkli Türkçe” isimli filmini müzikleyen grup, Türkiye haricinde İngiltere ve Makedonya’da da konserler vermiştir.

Baba Zula’nın “Ruhani Oyun Havaları” Mayıs 2003’te çıktı. Albümün miksajı ise Massive Attack , The Orb, Lee Perry gibi isimlerle çalışan İngiliz yapımcı ve müzisyen Mad Professor’a (a.k.a Neil Fraser) ait…

Baba Zula 2004’de Danimarka’da Roskilde Festivali’nde, Fransa’da Printemps de Bourges’da, Berlin’de Şimdi/Now Festivali’nde konserler verdi. “Altın Ayı” ödüllü yönetmen Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası/Crossing the Bridge” filminde rol alan grubun filmin soundtrack albümünde de iki parçası yer aldı.

Haziran 2005’te “Duble Oryantal” isimli albümleri Doublemoon etiketiyle yayınlandı. Albüme Sly & Robbie, Alexander Hacke, Mad Professor, Özkan Uğur, Mehmet Güreli, Hüsnü Şenlendirici ve Brenna MacCrimmon gibi müzisyenler konuk oldular. Baba Zula Temmuz ayında İspanya’da La Mar de Musica isimli festivalde konser verdi.

Grubun “Dondurmam Gaymak” filmine hazırladıkları müziklerden oluşan “Dondurmam Gaymak” Özgün Film Müzikleri albümü de Nisan 2006’da piyasaya çıktı. Grup, 2006 yılında Danimarka turnesinin yanısıra Belçika’da Vooruit Festivali’nde, İtalya’da Arezzo Wave Festivali’nde, Amsterdam’da Bimhuis’te konser verdi. 2007’de Stockholm, Atina konserlerinin ardından Marsilya’da düzenlenen müzik fuarı Babel Med’de izleyici karşısına çıkan Baba Zula Nisan ayında da Tokyo’da konser verdi. 2007 Avrupa turnesi ve Venedik Bienali’nde Türk Pavyonunun açılışını yapan Baba Zula, 15 Eylül’de “Kökler” albümünü yayınladı.

“Kökler”, BaBa Zula’nın (film müzikleri de dâhil) altıncı albümü. Topluluk 11. yılını devirirken aslına rücû ediyor, bu topraklardan aldıklarının köküne iniyor…
“Kökler”in en önemli özelliği, topluluğun sahne performansına çok yaklaşmış olması. Grubun her anlamda ruhunu kattığı, bir anda dinleyeni kavrayan ve bırakmayan bir sihir demeti… Oldukça minimal ancak bir o kadar da şaşırtıcı ve karışık. BaBa Zula müziğinin de tanımı bu olsa gerek.
Kaynak :  http://www.babazula.com

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments