Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Çarşamba, Ekim 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaDünyaNedir bu? Sorumsuzluk mu , ilkesizlik mi? | V.M. Molotov 'un bir...

Nedir bu? Sorumsuzluk mu , ilkesizlik mi? | V.M. Molotov ‘un bir mektubu

Kısa bir süre önce, 29 Ekim’de, Pravda’da Felsefe Doktroru Profesör A. Kosiçev imzasıyla “Devrim Üzerine Lenin” adlı bir makale yayınlandı. Bu makale, ‘Sosyalist Devrim Üzerine V. Ulyanov” başlığıyla Eserler’in (iki cilt halinde) yayınlanması vesilesiyle yazılmıştı.

Prof. Kosiçev’in tam bir yüzeysellik taşıyan bu makalesinde şöyle bir alıntıya rastlanıyor: “Lenin’in öngördüğü gibi, sömürücü sınıfların tasfiye süreci tamamlandıktan sonra, proletarya diktatörlüğü devleti, doğal olarak tüm halkın devletine, tüm halk için demokrasiye dönüşür.”

Prof. Kosiçev, Lenin’in nerede ve ne zaman böyle birşey söylediğini ise belirtmiyor. Lenin’in Eserler’inin iki cildinde de, bu makalenin dayandığı bu alıntı yoktur. Felsefe doktoru Kosiçev’in Lenin’e ilişkin söylediği her şey yüzde yüz kendi uydurmasıdır. Ve belki de nezaket nedeniyle Pravda’nın Yazı Kurulu bu “profesörce” anlaşılmaz söz yığınını basmıştır. Lenin’in bu soruna ilişkin düşüncesini araştırıp bulmak zor değildir. Lenin, 1919’da yazdığı (‹nglizce’de 30. cilt) “Proletarya Diktatörlüğü Aşamasında Ekonomi ve Politika” adlı makalesinde düşüncesini ortaya koymuştur: (Lenin’den alıntı)

Lenin bu makalede, yine sosyalizmin özünü ve sosyalizmi inşa eden ülkenin iç koşullarını gözönüne alarak, sosyalizmin zaferi için neyin gerekli olduğunu (yani proletaryanın devrimci diktatörlüğünün gerekliliğini) açıklamıştır: (Lenin’den alıntı)

Lenin’den yaptığımız bu (ve diğer) alıntılardan, Lenin’in sosyalizm ve sosyalist devlet konusundaki düşüncelerini kestirmek zor değildir. Lenin’in sözleri sözkonusu makaledekilerle karşılaştırıldığında, Prof. Kosiçev’in Lenin’e yaptığı göndermenin temelsiz olduğu görülür.

Herşeyden önce, Lenin kesin olarak “sosyalizmin, sınıfların ortadan kalkması anlamına geldiğini” belirtir. Bu sözlerden şunu anlayabiliriz: Ancak sınıflar ortadan kalktığında, ülkede toplumun sınıflara bölünmesi son bulduğunda sosyalizm inşa edilmiş olacaktır. Diğerleri gibi Kosiçev de bunu anlayamıyor ve anlamak istemiyor. Sadece sömürücü sınıfların ortadan kalkması ona yetiyor ve sınıfların tümden kaldırılması konusunda sessiz kalıyor.

Prof. Kosiçev Lenin’in sosyalizm konusundaki fikirlerini savunma adı altında Lenin’in düşüncesini ve Marksist-Leninist öğretiyi çarpıtıyor.

‹kincisi, Lenin, sosyalizmin inşası ile proletarya diktatörlüğü arasındaki doğrudan ve ayrılmaz bağı şupheye yer bırakmaz bir tarzda ortaya koyuyor. Prof. Kosiçev (malesef sadece o da değil) Lenin’den farklı bir tutuma sahiptir. Böyle bir durumda Lenin’in adına sığınarak Leninist olamyan bir tutuma izin verilebilir mi?

fiu sorun ortaya çıkıyor: Lenin’in yukarıda ortaya konan düşünceleri SSCB’de (ve diğer ülkelerde) sosyalizmin 60 yıllık inşası sürecinde doğrulanmadı ya da eskidi mi acaba? Eğer öyleyse, böyle durumlarda Lenin’in bize öğrettiği tarzda, doğrudan ve dürüst bir şekilde bundan söz etmiyoruz.

Bu sorunların, Felsefe Doktoru Prof. Kosiçev’i ilgilendirmediği açıktır. Ve bunlar, sosyalizmin ve komünizmin zaferi için mücadele eden herkese karşı koyuyorlar.

Kosiçev’in Pravda’daki makalesine gelince: Bu makale tam olarak nedir? Profesörce bilinçli bir sorumsuzluk mu, politik ilkesizlik mi, yoksa ikisi birden mi?

V. Molotov (1906-1962 SBKP üyesi)
15 Kasım 1977

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments