Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Pazar, Aralık 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaBilimPsikolojiBaşarısız Olma Sanatı | Erdal Atabek

Başarısız Olma Sanatı | Erdal Atabek

“Başarısız Olma Sanatı”, kimselerin ilgilenmediği önemli bir beceridir. Herkes “başarılı olma” peşinde koşar da “neden başarısız olunur” sorusunun yanıtını kimseler merak etmez. Oysa önemli olan bir konuyu olumlu-olumsuz yanlarıyla kavrayabilmektir.

“Başarısız Olma Sanatı”ını kavrayabilirsek arkadan “Mutsuz Olma Sanatı”nı, “Nasıl Yalnız Kalınır?”ı da inceleyip “talihsiz kaderimiz”i gözden geçiren bir dizi yaparız.

“Başarısız Olma Sanatı”nın ilkelerini gözden geçirirsek:

-Hedef belirlemeyi dert etmeyin.

“Hedef belirlemek” diye bir ilkeden söz ederler ama siz aldırmayın. Elbette sizin de bir hedefiniz vardır. Hatta birden daha fazla hedefiniz bile olabilir. Bu işin ukalaları” kendinizi dağıtmayın, belirli bir hedefiniz olsun. Üstelik bu hedefi seçerken onu istediğinizden emin olun” derlerse de siz aldırmayın. “Hedefim olsun” diye kendinizi kısıtlamayın, yeteneklerinizi sınırlandırmayın. Her şey sizin hedefiniz olabilir. Sabah başka hedefiniz olur, akşam başka. Bu sizin akıl zenginliğinizi gösterir. Kendine tek hedef seçip de ona ulaşacağım diye çabalayanlara gülüp geçin. Onlar ya saplantılıdır ya da hayatı fazla önemserler. Hedefiniz günlük olsun, taze kalsın. Süt de yumurta da günlük olunca taze taze tüketilmiyor mu? Hedef seçeceğim diye kendini zorlayanlara da aldırmayın, siz kolay ve rahat şeyleri hedef diye belleyin. Başarısızlığın güvenli bir adımını atmış olun.

-Zamanı kullanmayı tasa etmeyin.

Bir işi yapmaya karar verdiniz diyelim ya da bir yere gitmek istiyorsunuz, saate bakıp durmayın. Saat nasıl olsa size bakıyor, sizin ayrıca ona bakmanıza gerek yoktur. Geç kalırsanız, ki sık sık geç kalırsınız, her zaman uygun bir mazeretiniz olsun. Trafik sıkışıklığı çok iyi bir kurtarıcıdır. Kimse de size “trafik her zaman sıkışık, neden hesaba katmıyorsun” demez de içinden “hem tembel, hem de kurnazlık ediyor“ der ama aldırmayın. Başarısız olmayı gerçekten biliyorsunuz, bu da size yeter. Hayatınızı program yaparak daraltmayın, biliyorsunuz ki program yapmak yaratıcılığı engeller. Siz yaratıcı olduğunuz için programa gelemezsiniz. “Program”, önceden yazılı olan demektir, siz de böyle bir yanlış yapmayın, bir toplantı mı düzenliyorsunuz, ona katılmasını istediğiniz kişileri iki üç gün önceden çağırın yeter. Nasılsa yapacak başka işleri olmadığı için sizin çağırmanızı bekliyorlardı. İşlerinizi günlük yapın. Yapacağınız işler için size 8 saat yeter. Sekiz gün sonrasını bile hesaba katmayın. Hele 8 ay sonrası aklınıza bile gelmesin. 8 ay sonra kim gide kim gele. Her işinizi ucu ucuna yetiştirin. Ders çalışacaksanız sınavların öncesini bekleyin. Başarısızlık kesindir.

-Önce yapın, sonra düşünün.

Başarısızlık için kesin ilkelerden birisi de budur. Sakın ola, yapmadan önce düşünmeyin. Siz düşünmekle zaman kaybedenlerden olmayın. Önce yapın, sonra düşünürsünüz. Yaptığınız yanlış olursa, “Bak, bunu hiç düşünmemiştim” dersiniz. Pek pek “demek ki böyle olmuyormuş, bir daha başka türlü yaparım” dersiniz. Yine olmazsa başka bir yol denersiniz. Biliyorsunuz ki “yollar denemekle tükenmez”. Bu deyiş tam böyle değildi galiba ama zararı yok. Siz yapıcı olun, sürekli olarak yapın. “Yapayım da ne yapayım, neden yapayım, nasıl yapayım” diye sorarsanız başarısızlık şanınıza leke sürersiniz. Sakın böyle düşünmeyin.

Böyle düşünenler pek zeki olmayıp kendine güvenmeyenlerdir. Siz kendinize çok güvenin. Her işin üstesinden geleceğinize güvenin. Sonuç istediğiniz gibi çıkmıyorsa ya sizi anlamıyorlardır ya da sizi baltalıyorlardı. Zaten başarısızlığınızı öyle çok kıskanan var ki? Sizi baltalayanlara gülüp geçin, siz yolunuza devam edin.

-Yapacağınız işte gerçekçi olmayı bir yana bırakın.

Bu “gerçekçi ol“ sözü sizin için değildir. Siz gerçek dışını başarmak için yaratılmışsınız. “Acaba yapmak istediğimin koşulları var mı?” diye düşünmeyin. Siz yapın, koşullar arkadan gelsin. Siz öyle ıvır zıvırla zaman yitirmeyin. Bir an önce başarılı olmak isteyip başarısız olun ki zamanında deneyim sahibi olasınız. İsteğinizi olanaklarınızla sınırlandırmayın, siz standart birisi değilsiniz.

“Sahi ben nasıl biriyim’ diye sormayın, yanıt veremeyip duralarsınız. Oysa hiçbir şey size engel olmamalıdır. Siz başarısızlık yolunda emin adımlarla yürümelisiniz.

-Başarısızlığı sakın kendinize mal etmeyin.

Başarısızlık mutlaka sizden başkasıyla ilişkilidir. Ya sizi çekemediler ya engellediler ya da kaderiniz kötüdür, kısmetiniz bağlıdır. Siz hiçbir zaman kendinizde hata bulmayın ki başarısızlık yolunda eksiksiz yürüyebilesiniz. Hem başarısız olsanız ne yazar? Siz zaten yapmak istediğiniz şeyi istemiyordunuz ki. Onu öylece denemek istemiştiniz, şimdi de başka bir şeyi denersiniz, olur biter. Hayat uzundur değil mi?

Başarısızlık yolunda başarıyla yürümek için başka ilkeler de vardır ya, bunlar da yeter. Yolunuz açık olsun.

Başarısız Olma Sanatı | Erdal Atabek

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments