Kültür Sanat Edebiyat Felsefe
Çarşamba, Ekim 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaDünyaUNICEF: Küba’da çocukların yetersiz beslenme oranı yüzde 0

UNICEF: Küba’da çocukların yetersiz beslenme oranı yüzde 0

Dünya çapında, sosyal felaketlerden uzak ve mutlu olmaları ile tanınan Kübalı çocukların gerçeğinin tersine, gelişmekte olan ülkelerde, beş yaşın altında 146 milyon zayıf çocuk var. Kötü beslenme yüzünden her yıl 5,6 milyon çocuk ölüyor. Beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri de erken ölüm riskiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in yayınladığı son beslenme raporuna göre zayıf çocukların yüzdesi, Sahra Afrika’sında yüzde 28, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 17, Doğu Asya ve Pasifik’te yüzde 15, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 7. Orta ve Doğu Avrupa’nın tamamında yüzde 5, diğer gelişmekte olan ülkelerde yüzde 27 oranında.

Küba’da bu problemler yok. Küba, halkının ve özellikle de en savunmasız kesim olan çocukların beslenmelerini iyileştirmek için gösterdiği çabalar sayesinde çocuklarda yetersiz beslenme sorununu ortadan kaldıran tek Latin Amerika ve Karayipler ülkesi.

Gerçekler, dünyada 852 milyon insanın açlık çektiğini ve bunların 53 milyon ununda Latin Amerika’da yaşadığını gösteriyor. Yalnız Meksika’da 5 milyon 200 bin kişi, Haiti’de 3 milyon 8000 bin kişi yetersiz beslenirken bütün dünyada, her yıl, beş milyondan fazla çocuk da açlıktan ölüyor.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre Üçüncü Dünya halklarının tamamı için sağlık ve temel beslenmenin sağlanması çok pahalı değil. Bu hedefe ulaşmak için planlanmış bulunan değere, yıllık 13 milyar dolar eklemek yeterli. Bu rakam, her yıl ticari reklâmlara harcanan milyarlar, uyuşturucuya harcanan 400 milyar veya yalnız ABD’de kozmetiğe harcanan 8 milyar dolar ile karşılaştırıldığında çok az kalıyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü de (FAO), elde ettiği memnuniyet verici sonuç ile Küba’nın Latin Amerika’da, yetersiz beslenmeye karşı en fazla ilerleme sağlayan ulus olduğunu kabul ediyor.

Küba Hükümeti, tüm ülkede oluşturduğu ağı üzerinden, temel gıda maddelerini dağıtarak halkının beslenmesini garanti etmiş durumda. Ayrıca Kübalıların beslenmesini iyileştirmek için semt pazarlarında ve diğer satış yerlerinde ekonomik fiyat ayarlamaları yapmakta ve özellikle çocukların yaşam koşulları, beslenmeleri, sağlıkları sürekli ve dikkatle kontrol edilmekte.

17 milyon çocuğun açlık sorunu yaşadığı süper güç Kuzey Amerika tarafından, kırk yıldan fazla bir zamandır uygulanan ekonomik, ticari ve mali ambargoya rağmen Küba’da açlıktan ölen, sokaklarda yatan, çalışan, eğitimsiz, sağlık güvencesinden mahrum ve yetersiz beslenen çocuklar yok.

Bugün dünyada yaşayan, beş yaşın altındaki 146 milyon yetersiz beslenen zayıf çocuktan hiçbiri Kübalı değil.

[Latinbilgi –A.Py]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments